VOKO Utrecht

Sluit je aan!

Lees meer

English website

Lid worden?

We nodigen je graag uit voor een informatieavond.

Naar het aanmeldformulier
Door je aan te melden word je ook ingeschreven voor onze nieuwsbrief. Je kunt je hier op ieder moment voor uitschrijven.

VOKO Utrecht: Vers, Lokaal en Natuurlijk!

VOKO Utrecht is in september 2014 van start gegaan! Hieronder kun je lezen waar we voor staan, hoe we dit verwezenlijken en hoe je lid kunt worden.

Let op: er wordt momenteel aan deze website gewerkt, voor vragen kun je terecht bij info@vokoutrecht.nl. Als je meer wilt weten over onze filosofie en werkwijze kun je je het beste aanmelden voor een informatieavond, voor meer informatie hierover kun je kijken onder het kopje ‘Geïnteresseerd?’

Doel

Ons doel als collectief is natuurlijk en lokaal geproduceerd voedsel beschikbaar maken tegen een eerlijke prijs. Ook willen we transparantie creëren in de voedselketen en een groene, Utrechtse gemeenschap creëren met hechte banden tussen boer en consument. VOKO Utrecht is een collectief; alle leden zijn eigenaar en hebben evenveel inspraak. Alle taken worden door de leden zelf gedaan: doordat iedereen iets bijdraagt aan het proces, kunnen de kosten laag gehouden worden en maken we er allemaal onderdeel van uit.

Werkwijze

We hanteren een eerlijke prijs; eerlijk voor zowel de consument als de producent. Door groenten, fruit en andere voedingsmiddelen collectief in te kopen bij lokale boerenbedrijven kunnen we ervoor zorgen dat we de ‘tussenlaag’ van distributiecentra en winkeliers omzeilen; hier kunnen de boeren en de leden van het VOKO van profiteren!

Ten eerste financieel gezien: we willen ervoor zorgen dat de producten bijna tegen de inkoopprijs door leden van het VOKO kunnen worden afgenomen. Over de vraagprijs van de boeren rekenen we een marge van 7%: deze marge gebruiken we alleen om de kosten van het distributieproces dekken; we maken dus geen winst. Ten tweede kunnen we als collectief lokale telers steunen door hen de prijzen van hun producten te laten bepalen en hen de ruimte te geven om te leveren wat zij hebben geproduceerd – of dat nu veel of weinig is.

Alle werkzaamheden worden op vrijwillige basis door de eigen leden gedaan. Om structuur aan te brengen in de verschillende taken die verricht moeten worden zijn werkgroepen opgezet. Elke werkgroep heeft twee coördinatoren: dit zijn de personen die de verschillende taken overzien, roosters maken en een aantal keer per jaar met de andere coördinatoren hun taken afstemmen.

Voorlopig zullen de uitdeelavonden (wanneer leden hun bestelling kunnen ophalen) één keer in de twee weken op woensdagavond plaatsvinden, van 18.00 tot 20.30 uur. De meeste vrijwilligerstaken zullen dus ook op die dag vervuld worden.

Voordelen VOKO

Een veelgehoorde vraag is: maar er zijn toch al allerlei biologische pakketten op de markt, wat is het verschil? Er is natuurlijk wat gelijkenis, maar we zijn toch anders. Dit vinden wij de voordelen van een VOKO zijn:

  • Vers, lokaal en natuurlijk geproduceerd voedsel
  • Transparantie in productie- en distributieproces
  • Eerlijke en redelijke prijs: genoeg voor de producent, niet te veel voor de consument
  • Duurzamere levering: minder transport, minder verpakking
  • Keuze in afname: we bestellen wat we nodig hebben

Geïnteresseerd?

Om lid te worden kunnen geïnteresseerden zich bij ons aanmelden via de link bovenaan deze website. Na het invullen van het formulier word je uitgenodigd voor een informatieavond, tijdens zo’n avond krijg je te zien hoe een ophaalavond eruit ziet, uitleg over VOKO Utrecht en ruimte om vragen te stellen. Na het bijwonen van een bijeenkomst kan je lid worden en meedoen met de volgende bestelronde. Bij aanmelding word je ook automatisch ingeschreven voor onze nieuwsbrief, zodat we je op de hoogte kunnen houden van de laatste ontwikkelingen. De informatiebijeenkomsten vinden voorlopig plaats tijdens de uitdeelavonden op woensdag, meestal van 19.30 tot 20.30 uur.

Nieuwsbrieven

Interesse? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

KVK: 61879584
Handelsnaam: Stichting Financiën VOKO Utrecht
Onze afgifte- en vergaderlocatie is Café Averechts: Lijsterstraat 49, 3514TB Utrecht, 0302710916
Voor contact met VOKO Utrecht stuur een mail naar info@vokoutrecht.nl.