Voedselcollectief Utrecht

VOKO staat voor Voedselkollektief. Een collectief betekent dat alle leden eigenaar zijn en evenveel inspraak hebben. Alle taken worden door de leden zelf uitgevoerd; omdat iedereen een beetje bijdraagt aan het proces, kunnen we de kosten laag houden en creëren we een groene gemeenschap.

VOKO Utrecht is in september 2014 van start gegaan en heeft zo’n negentig actieve leden. Ons distributiepunt is Café Averechts en alle boeren waarmee we werken bevinden zich op maximaal 35 km van de Neude.

Onze visie

Wij hebben als doel om vers, milieuvriendelijk en lokaal geproduceerd voedsel beschikbaar te maken voor iedereen in Utrecht. Dit doen we zonder tussenlagen als distributiecentra of winkels. Daarnaast willen we transparantie creëren in de voedselketen en een groene, Utrechtse gemeenschap creëren met hechte banden tussen producent en afnemer.

Hiermee laten we zien dat een alternatief voedselsysteem mogelijk is. Boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun product en wij maken als stichting geen winst. Onze drie kernwaarden zijn kwaliteit, transparantie en verbinding. In onze visie & werkwijze staat meer over hoe we deze waarden invullen.

Stichting VOKO

Omdat we geen winst maken, werken leden vrijwillig mee in de VOKO om alles mogelijk te maken. Je mag zelf weten hoeveel je wilt bijdragen, maar gemiddeld helpen leden ongeveer vier uur per maand om VOKO draaiende te houden. Lees meer over onze werkwijze op ‘Hoe het werkt’.